Met sterilisatie en castratie bedoelen we een operatie waarbij de hond onvruchtbaar gemaakt wordt. Bij honden verwijderen we na het onderbinden van de geslachtsorganen de teelballen of eierstokken en dit heet dan voor zowel het mannetje als het vrouwtje eigenlijk castratie.

Sterilisatie
De sterilisatie is de meest uitgevoerde operatie bij de teef. De belangrijkste reden is natuurlijk geboortebeperking en het voorkomen van de loopsheid, maar er zijn ook grote medische voordelen om een teef te steriliseren.
Het voorkomen van baarmoederontstekingen , terugkomende schijnzwangerschappen en suikerziekte zijn hier bekende voorbeelden van. Wanneer er op jonge leeftijd gesteriliseerd wordt, verkleint de kans op het ontstaan van melkkliertumoren op latere leeftijd.
Het beste is dus om voor de eerste loopsheid de hond te steriliseren, rond de 6 maanden leeftijd.

Castratie
De reu castreren we wanneer er zich gedragsproblemen of medische problemen voordoen.
Als de reu vaak wegloopt achter loopse teven aan, overmatig rijgedrag vertoont of erg agressief is naar andere reuen, kan castratie een oplossing zijn. Onze assistentes hebben speciale gedragsconsulten om de gedragsafwijkingen te bespreken en in overleg met de dierenarts wordt besproken of een castratie zinvol kan zijn.

NB.De teef en reu hebben na de ingreep minder energie nodig en lopen daardoor meer risico om te zwaar te worden. Het is daarom raadzaam om na de operatie minder eten te gaan geven (25% minder van het voer!) en de eerste maanden het gewicht van uw hond goed in de gaten te houden.