Regelmatig voorkomende gebitsproblemen bij de cavia
Een cavia heeft 4 snijtanden en 16 kiezen welke gedurende het hele leven doorgroeien
Het gebit is heel belangrijk voor de cavia. Zonder een goed gebit is het lastig voedsel op te nemen.
De cavia kan in gewicht afnemen en gebreksziekten kunnen zich gaan openbaren.
Als u ziet dat uw cavia niet eet, mager wordt, probeert te eten en daarbij een “gek gezicht” trekt of een hele natte kin heeft, leest u dan snel verder

 

Ptyalisme/speekselen
Speekselen is een symptoom die het meest gezien wordt bij cavia’s, die iets aan hun gebit mankeren.
De cavia heeft nat, plukkerig haar rond de mond, kin en onderkant van de hals.
De cavia kwijlt doordat kauwen en slikken, door iets aan het gebit, is verslechterd waardoor het speeksel niet via de normale weg wordt afgevoerd.
Overmatig speekselen wordt ook waargenomen bij cavia’s met een acuut vitamine C gebrek en bij cavia’s met een aangeboren misvorming aan de onderkaak.

Deze gebitsproblemen kunnen ontstaan door:
– verkeerde voeding
– te weinig vitamine C
– vreemd voorwerp zoals een stuk hout in de mond
– trauma / een ongeluk
– door een beksperder te gebruiken zonder verdoving

Cariës
Cariës is necrose van beenweefsel. Bij de mens kennen we het verschijnsel onder de noemer “gaatjes”.
Cariës leidt tot verkleuringen van de snijtanden, van geel naar een bruinige kleur. Tanden met cariës kunnen afbreken.

Waar wordt cariës door veroorzaakt?
Cariës wordt veroorzaakt door een ongunstige bacterieflora in de mond, maar ook door het regelmatig geven van suikerhoudende vitaminepreparaten in het drinkwater, het oraal ingeven van suikerhoudende vitamine C tabletten of wanneer de cavia kapotte lippen (cheilitis) heeft.

Wat kan ik doen om cariës bij mijn cavia te voorkomen?
Wanneer men de oorzaken bestrijdt, herstellen de tanden zich vanzelf.
Schrap hiervoor alle suikerhoudende (ook honing) producten uit het menu van de cavia.

Te kort aan vitamine C:
Door een te kort aan vitamine C  kan het kaakgewricht pijnlijk worden en de kaakspieren minder sterk.
De cavia wil niet meer eten omdat dit hem pijn doet. Wanneer het te kort aan vitamine C langer bestaat zal een afwijkende slijtage plaatsvinden van de kiezen doordat de onderkaak niet meer stevig tegen de bovenkaak wordt getrokken.
Hierdoor kunnen haken op de kiezen ontstaan en kunnen de voorste kiezen zelfs een brug vormen over de tong waardoor eten niet meer mogelijk is.
Ook zullen zowel tanden als kiezen minder stevig verankerd zitten in het bot waardoor scheefstand van tanden kan ontstaan.

Vitamine D-tekort
Ook kunnen er slappe tanden aanwezig zijn die gemakkelijk afbreken. Dit kan ten gevolge van een vitamine D tekort zijn. Indien cavia’s niet buiten komen en derhalve geen zonlicht zien dan kan er doordat er te weinig calcium in de tand komt slappe tanden ontstaan.

De tanden van de cavia groeien gedurende het gehele leven door en zullen indien ze afbreken weer aangroeien. Gelukkig gaat dit meestal zonder problemen en is er alleen een tijdelijk probleem. Zodra de tanden weer de juiste lengte hebben dan zullen ze weer op elkaar gaan afslijten. Mogelijk moet je even een periode dwangvoeder geven en de groente en het hooi in kleine stukjes aanbieden, want de cavia kan het eten niet zelf in kleine stukjes knagen.

Soms kan door een verkeerde stand van de kaken deze afslijting scheef gebeuren en kunnen er vlijmscherpe haken aan de kiezen komen, waardoor ze bij het eten zichzelf ernstig en zeer pijnlijk kunnen beschadigen aan wangen en tong. Helaas zien we regelmatig dat de kiezen zover en zo scheef doorgroeien dat ze een brug vormen waaronder de tong gevangen raakt. Behalve dat dit problemen veroorzaakt bij het eten, er voer achter blijft steken en er infecties kunnen komen, gaan deze cavia’s nogal eens dood omdat ze zich verslikken en een longontsteking oplopen.