Het is belangrijk dat uw eerste indruk goed is van de pup.
De pups in het nest zijn actief, vrolijk en zien er mooi verzorgd uit.
Ze mogen absoluut niet mager zijn met een bol buikje.
Als u met de pups bezig bent, let dan ook op het gedrag: ze horen niet angstig te reageren op u.
Verder moeten de oogjes en oren schoon zijn en de vacht is glanzend en vrij van parasieten.

Als u overweegt een rashond aan te schaffen is het verstandig u van tevoren te laten informeren over eventueel voorkomende erfelijke afwijkingen die er bij het bewuste ras voorkomen (bijv. heupdysplasie of oogafwijkingen).
U kunt hiervoor terecht bij de dierenarts of bij de rasvereniging. Vraag bij de fokker of hij op de hoogte is van eventuele testen en onderzoeken ter voorkoming van deze erfelijke afwijkingen en wat de uitslag bij de oudere dieren is.

Gezondheidsonderzoek bij de dierenarts
Als alles er allemaal goed uitziet en U heeft het pupje opgehaald is het toch verstandig hem door de dierenarts te laten onderzoeken.
Bij dit onderzoek worden onder andere de oren onderzocht op oormijt. De moederhond kan dit op de pup overbrengen. Ook als de oren tijdens het onderzoek schoon blijken te zijn, moet u wekelijks de oren controleren om eventuele infecties vroegtijdig te onderkennen. Als uw hond vaak aan zijn oren krabt en als ze vuil zijn, ga er dan mee naar de dierenarts.
De vacht wordt onderzocht op parasieten. Gebruik onder een leeftijd van 3 maanden alleen bestrijdingsmiddelen die de dierenarts u adviseert.
Eventuele aangeboren gebreken kunnen tijdens het algemeen lichamelijk onderzoek aan het licht komen.