Hoera een pup!
Zo’n vertederende kleine pup in huis verrast je iedere keer weer. Voortdurend zijn ze op onderzoek uit, overal aan ruiken, overal op bijten en alles uitproberen. Pups zijn eigenlijk net kleine kinderen. Dus ook pups hebben een goede opvoeding nodig. U wilt immers dat uw pup opgroeit tot een gezond en sociaal lid van uw gezin. Een hele verantwoordelijkheid, maar een pup opvoeden is vooral heel leuk.

Uw dierenarts
Centraal in de gezondheid van uw pup staat Dierenartsen Centrum Euroweg te Leek. De dierenarts speelt een belangrijke rol in het gezond houden van uw hond. De dierenarts gelooft in het belang van een goede en vroege opvoeding van pups.

Socialisatie
Honden hebben aan het begin van hun leven een unieke eerste socialisatiefase. Deze belangrijke periode in de opvoeding van uw hond duurt tot de pup ongeveer 12 weken oud is. Alles wat uw pup in deze periode meemaakt zal hij accepteren als normaal of natuurlijk. Daarom is het belangrijk dat u als kersverse eigenaar uw pup al op jonge leeftijd zoveel mogelijk positieve ervaringen laat opdoen met andere volwassenen, kinderen, andere honden, katten, konijnen, verkeer, etc. Hiermee legt u de basis voor jarenlang plezier met uw hond die, indien nodig, overal mee naar toe kan.

Socialisatie en het voorkomen van probleemgedrag
Helaas komt probleemgedrag voor bij honden. Een groot deel van de gedragsproblemen kan worden voorkomen door een goede socialisatie. Pups leren namelijk snel. Niet alleen gewenst gedrag maar ook het gedrag dat later voor problemen kan gaan zorgen. Daarom is het zo belangrijk dat u uw pup op een positieve manier gewenst gedrag aanleert. Een pup kan bijvoorbeeld tijdens de socialisatie leren om alleen thuis te zijn. Ook spelen met andere honden is belangrijk in de socialisatie fase. Het spelen met andere honden levert vooral positieve ervaringen op maar kan soms ook negatieve ervaringen opleveren. U wilt toch dat uw pup leert dat het leuk is om met andere honden om te gaan en geen vechtersbaas wordt.

De gezondheid van uw pup
Tijdens een Consult wordt meer verteld over de gezondheid van uw pup en wat u er aan kan doen om hem gezond te houden. Uw pup moet bijvoorbeeld goed ingeënt zijn tegen diverse besmettelijke ziekten voordat hij met andere honden in aanraking kan komen. Andere onderwerpen die aan bod komen zijn: het belang van goed en regelmatig ontwormen en wat u het beste aan vlooien- en tekenbestrijding kan doen.

Goede voeding
Net als mensen moeten ook honden goed en gezond eten. Dit geldt met name voor pups, die in de eerste levensmaanden heel snel groeien. Een hond in de groei heeft natuurlijk een andere voedingsbehoefte dan een volwassen of oudere hond. Daarom kunt u uw pup het beste een speciale puppyvoeding geven.