Hierbij loopt je konijn in cirkels en valt hij om. Het hoofd kan scheef (gedraaid) staan. De ogen kunnen snel bewegen, hij kan doof zijn, tandenknarsen en veel slikken. De dierenarts zal een lichamelijk en neurologisch onderzoek doen om dit vast te stellen. De dierenarts zal een antibioticum kuur geven van enkele weken tot maanden.…
Lees meerMyxomatose wordt verspreid door een virus. Een konijn kan besmet worden door vliegen, vlooien, mijten en andere konijnen die het virus met zich meedragen. De symptomen van myxomatose zijn: Natte ogen een vieze neus knobbels het konijn eet niet en heeft koorts. Een konijn dat nooit geënt is overleeft deze ziekte bijna nooit. Het beste…
Lees meerMijt / Vachtmijten (Cheyletiella) Kleine zwarte of witte streepjes. Geen grote problemen, massale infectie kan haaruitval en jeuk geven. Bij mijt heeft het konijn kale plekken, jeuk, haaruitval, korsten. Mijt is besmettelijk voor andere dieren, en ook mensen kunnen er last van krijgen. De dierenarts zal het konijn injecties geven, soms in combinatie met het wassen…
Lees meerHet konijn speekselt, wordt mager, eet slecht. Heeft soms ook ooguitvloeiing. Gebitsafwijkingen kunnen veroorzaakt worden door trauma (bijvoorbeeld stoten of vallen waardoor een stuk tand afbreekt), door verkeerde voeding maar vooral ook door een verkeerde stand van de tanden of kiezen. De tanden of kiezen staan vaak al vanaf de geboorte niet in de juiste…
Lees meerEen konijn kan drie verschillende soorten ontlasting hebben. De normale keutels, blinde darmkeutels (een soort trosje, deze horen ze op te eten) en diarree. Als het konijn voortdurend zachte keutels produceert is het diarree. Soms zijn er zelfs geen keutels meer in te herkennen. Dit kan komen door een wisseling van voer, of een te…
Lees meerDit zijn bulten, die vooral rond de bek van het konijn voorkomen. Ze ontstaan vaak door tand en kiesproblemen. Ze kunnen echter ook ontstaan als konijnen verwondingen hebben, bijvoorbeeld na een koppeling. De abcessen zijn gevuld met pus, dit is meestal zo dik dat het abces niet vanzelf opengaat. Bij de dierenarts word het abces…
Lees meerHoe ziet u dat een konijn ziek is? Als een konijn laat merken dat hij ziek is, dan is het vaak ook echt ernstig. Zolang een konijn het kan verbergen, zal hij dat doen. Ziekte is een teken van zwakte en in de natuur kun je je vijanden beter niet laten zien dat je zwak bent.…
Lees meerKonijnen zijn pure planteneters, ofwel herbivoren. Hun lange darmstelsel is gemaakt om grote hoeveelheden vezelig voedsel te verteren. Voedsel voor konijnen bestaat uit een verteerbaar en een onverteerbaar deel. Verteerbaar voedsel bevat alle nodige voedingsstoffen. Het gaat langzaam door het spijsverteringsstelsel zodat de voedingsstoffen kunnen worden opgenomen. Het andere deel bestaat uit grote hoeveelheden onverteerbare…
Lees meerMyxomatose en Rabbit Haemorrhagic Disease (RHD), ook wel Viral Haemorrhagic Disease (VHD) genoemd, zijn 2 besmettelijke virusinfectie die vaak met dodelijke afloop eindigen. Deze virussen worden o.a. overgebracht door bloedzuigende insecten, zoals muggen en vlooien, die bij geïnfecteerde (wilde) konijnen bloed hebben gezogen. Konijnen die buiten worden gehouden lopen daarom veel risico om besmet te…
Lees meerEen van de belangrijkste punten waar u aan moet denken als u een konijn aanschaft is het verblijf. Konijnen houden van ruimte dus een ren met een mooi hok er in voor buiten of alleen een hok en het konijn in de tuin laten lopen kan ook. Voor binnen is een hok met loopruimte in huis is…
Lees meer