Een van de belangrijkste punten waar u aan moet denken als u een konijn aanschaft is het verblijf.

Konijnen houden van ruimte dus een ren met een mooi hok er in voor buiten of alleen een hok en het konijn in de tuin laten lopen kan ook. Voor binnen is een hok met loopruimte in huis is prima voor een konijn. Hoe groter, hoe beter! De minimale formaten voor een hok kunt u als volgt te weten komen: het konijn moet in de lengte languit kunnen liggen en in de breedte 5 keer kunnen zitten, in de hoogte moet het konijn op zijn achterpoten overeind kunnen staan. Het is natuurlijk beter als het een groter hok is!

Of u helemaal zelf een kooi maakt, een bouwpakket koopt , een complete konijnen-villa in je tuin laat zetten of een traliekooi of duna (een kooi met een plastic bovenkap) koopt moet u helemaal zelf weten. u moet er wel op letten dat er genoeg ventilatie is, en dat het niet tocht. Zelf zou ik niet snel kiezen voor een duna, want dat is erg benauwd voor een konijn, en deze kooien komen ook niet echt in hele grote maten voor, dus voor 2 konijnen is het al snel te krap. Een duna is wel goed geschikt als bijvoorbeeld vervoerskooi voor naar de dierenarts. Een kattenreismand is daar echter net wat praktischer voor.

Buitenkonijnen
Een buitenkonijn is het gelukkigst in een ruim tochtvrij hok met een grote veilige konijnenren eraan vast. In een ren kunnen ze lekker hun benen strekken en zijn ze goed beschermd tegen roofdieren (roofvogels, katten e.d.) U kunt uw konijn ook elke dag los in de tuin laten lopen, maar dan is hij minder goed beschermd, u moet er dus wel bijblijven, en moet u ervoor zorgen dat er geen giftige planten in de tuin staan.

Huiskonijnen
Een konijn kan ook goed binnen gehouden worden. Koop of maak een ruime kooi voor uw konijnen, geen kleine caviakooi maar een mooie villa, het liefst nog met een verdieping of een kamerren eraan vast. U kunt ook een buitenhok kopen voor binnen, dit gebeurd best vaak omdat binnenkooien maar in beperkte maten te krijgen zijn. Uw konijn kan natuurlijk goed los in huis lopen, maar zorg dan wel dat alle snoeren goed zijn weggewerkt. Dit kunt u bijvoorbeeld doen met kabelgootjes die u bij de bouwmarkt kunt kopen. Het voordeel van huiskonijnen vind ik, is dat u ze het hele jaar bij u hebt. In de winter is het toch net iets minder aantrekkelijk om buiten in de regen en kou bij uw konijn te gaan zitten.