Optimale wormenbestrijding
Regelmatig ontwormen is nodig om uw kat wormenvrij en de infectiedruk van de omgeving laag te houden.De betere ontwormingsmiddelen zijn Milbemax® en Drontal®
Schema: elke 3 maanden.

Waarom ontwormen?
Alle volwassen katten worden regelmatig met wormen besmet (ook binnenkatten!), uw kat dus ook. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het niet altijd aan een kat te zien dat hij/zij wormen heeft. Een kat hoeft ook niet altijd ziek te worden van wormen. Echter, deze wormen scheiden larven uit die gevaarlijk kunnen zijn voor de volksgezondheid! Met name kinderen kunnen erg gevoelig zijn voor deze larven.

Met welke middelen kan ik het beste ontwormen?
Het beste is om uw kat te ontwormen met de ontwormingsmiddelen die u bij uw dierenarts koopt. Deze hebben het breedste werkingsspectrum en zijn het veiligste. Ontworming is mogelijk in tabletvorm en tegenwoordig ook door de gemakkelijke toediening van een pipet in de nek (daarmee is uw kitten ook direct beschermd tegen vlooien).

Wanneer ontwormen?
Wanneer u elke 3 maanden ontwormt kunt u ervan uitgaan dat de infectiedruk en de wormenbesmetting van uw kat laag blijft.


Wat zijn de meest voorkomende wormsoorten?

Spoelwormen
Spoelwormen zijn langwerpige wormen (ziet er uit als een sliert spaghetti). Volwassen wormen leven in de darm en scheiden larven uit. Deze larven kunnen dan weer door uw kat worden opgenomen via de bek. In de darmen groeien deze dan weer uit tot volwassen wormen. De larven van een van deze wormen kan zelfs worden overgedragen op mensen. Bij ons worden de wormen niet volwassen, echter de larven kunnen op veel plaatsen ernstige schade aanbrengen en kunnen in zeldzame gevallen leiden tot blindheid. Een goed ontwormingsmiddel doodt alle wormen in de ingewanden van de kat en zorgt ervoor dat de omgeving vrij van mogelijk besmettelijke larven is.

Lintwormen
Als uw kat vlooien heeft gehad, dan is het zeer waarschijnlijk dat deze ook besmet is met lintwormen. De vlo is namelijk een zogeheten tussengastheer van de lintworm. Lintwormen leven in het darmkanaal en houden zich vast aan de wand van de darmen. Het besmette kitten scheidt mogelijk kleine delen van de worm af (segmenten) die op rijstkorrels lijken. U ziet deze in de vacht, op de staart of op het achterwerk van uw kat.

Hartworm
Deze worm komt niet in Nederland voor. In het buitenland en met name uit de landen rond de middellandse zee kan deze worm worden opgelopen.
De larven worden door muggen in het dier gebracht. Als een dier eenmaal hartworm heeft is het erg moeilijk te genezen, preventieve maatregelen verdienen dan ook de voorkeur! Met Milbemax of Stronghold kunt u uw kitten beschermen tegen hartworm.


Haakwormen
Besmetting bij de volwassen kat treedt op door opname van larven uit de omgeving via de bek. Bovendien kunnen volwassen wormen direct door de huid bij de gastheer binnendringen.

Bij ernstige besmetting kan er een bloedarmoede en diarree optreden.
Bij de mens kan er een huidontsteking optreden, daar waar de worm binnendringt.